Heb jij iemand wel eens horen zeggen dat hij moe werd van de ‘aap’ of ‘monkey’ in zijn hoofd? Of dat het hoofd overuren draait? Wellicht dat na het lezen van dit blog je ineens snapt wat daarmee wordt bedoeld. Want eigenlijk suggereert dit dat jij dus een tweede persoon in jou hebt zitten. Een soort van huisgenoot (of aap, of hoe je hem of haar ook wil noemen) waar je van een afstand naar kunt kijken, maar waar je soms ook echt even helemaal klaar mee bent.

Je herkent het vast wel. Dat je soms even helemaal gek wordt van jezelf. Je speelt scenes 10 keer opnieuw in je hoofd, je denkt voorafgaand aan een meeting of afspraak al uren na over wat je gaat zeggen, of je merkt dat je alles ineens negatief ziet. Dat jurkje is ineens niet meer zo leuk, je haar zit niet goed, je ontdekt een nieuwe moedervlek die je niet aanstaat, mensen lopen te hard volgens jou, of schieten juist niet op, enz. Er is een manier om het deel van jou los te laten dat alles als een probleem of negatief ziet. Het lijkt misschien onmogelijk, maar dat is het niet. Er is een deel van je wezen dat kan abstraheren van je eigen melodrama. Hoe? Door je er bewust van te zijn.

Maar wat betekent dat, bewust zijn van jezelf? Ik leg het je nu uit. Je kunt jezelf als jaloers, chagrijnig of boos zien. Je hoeft er niet over na te denken of het te analyseren; je kunt je er gewoon van bewust zijn. Er is een scheiding tussen jou en de woede of de jaloezie. Jij bent diegene die daarbinnen deze emoties opmerkt. Je bent je ervan bewust ‘ik ben boos’.

Wat je vervolgens doet, is dat je vanuit dit bewustzijn begint met kijken. Wees je bewust van wat er daarbinnen gebeurt. Wat je opvalt, is dat je naar de persoonlijkheid van een mens kijkt met al zijn sterke en zwakke punten. Het is alsof er iemand bij je is. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat je een ‘huisgenoot’ hebt waar jij een helikopter view over houdt. 

Als je je huisgenoot wilt ontmoeten, probeer dan gewoon een tijdje in jezelf te zitten in stilte. Maar in plaats van stilte te vinden, ga je luisteren naar het onophoudelijke gebabbel in jezelf: ‘Waarom doe ik dit? Ik heb belangrijkere dingen te doen. Dit is tijdsverspilling’. Dit is je huisgenoot.

Je hebt misschien een duidelijke intentie om van binnen stil te zijn, maar je huisgenoot werkt niet mee. En dit is niet alleen wanneer je stil probeert te zijn. Het heeft iets te zeggen over alles waar je naar kijkt: ‘Ik vind het leuk. Ik vind het niet leuk. Dit is goed. Dat is slecht. Dat slaat nergens op. Dat ziet er niet leuk uit. Wauw, dat is fantastisch’. Het praat en praat. Je merkt het over het algemeen niet omdat je er niet een stap terug van doet. Het voelt alsof alles wat jij denkt, dat jij dat ook bent.

Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Er zijn namelijk twee verschillende aspecten van je innerlijke wezen. De eerste ben jij, het bewustzijn, de getuige, het centrum van je eigenzinnige bedoelingen; en de andere is dat waar je naar kijkt. Het probleem is dat het deel waar je naar kijkt nooit ophoudt. Meet Mister Monkey. Als je dat deel zelfs maar even kwijt zou zijn, zou de rust en sereniteit de mooiste vakantie zijn die je ooit hebt gehad. En precies dat is de kracht van meditatie. Meditatie laat je namelijk ervaren dat er twee heel verschillende aspecten zijn van wat we de mind noemen. 

  1. Er is de logische, door gedachten gedreven mind die wat we al weten met elkaar verbindt in complexe denkpatronen om tot logische oplossingen te komen. Dit is dat waar je naar kijkt. 
  2. En dan is er de intuïtieve, door inspiratie gedreven mind die naar een probleem kan kijken en direct een creatieve oplossing kan zien. Dit is jouw bewustzijn, jouw inner being.

De eerste is de stem in je hoofd, die ik eerder ook wel jouw ‘huisgenoot’ noemde. Anderen verwijzen hier soms naar als de ‘monkey’ of de ‘aap’ in hun hoofd. Wanneer je leert mediteren, leer je de stem in jouw hoofd te kalmeren en opent dit deuren voor bijna constante inspiratie. Je shift dus van de logische door gedachten gedreven mind naar de intuitieve door inspiratie gedreven mind.

Hoe rustiger de mind (Mister Monkey de logische op gedachten gedreven mind) wordt, hoe meer oplossingen vanzelfsprekend worden. Als je in diepe meditatie gaat, stoppen de gedachten. Je weet dat ze zijn gestopt. Je ‘denkt’ het niet, je bent je gewoon bewust van ‘geen gedachten’.

Als je binnen in jou de vrede ervaart die optreedt wanneer je gedachten ophouden, dan kom je er achter dat jouw bestaan niet afhankelijk is van jouw denken. Met andere woorden: dat jij niet jouw gedachten bent. Wanneer je dit lukt, leef je vanuit de intuitieve, door inspiratie gedreven mind en kun je de logische, door gedachten gedreven mind steeds beter kalmeren.

Dit is ook waar het woord ‘inspired action’ vandaan komt. Inspired action komt vanuit jouw intuitieve, door inspiratie gedreven mind. Je gedachten kunnen hier niet bij, je voelt heel sterk ‘dit is wat ik nu te doen heb’, vanuit pure inspiratie.

Wat er vervolgens vaak gebeurd, is dat deze intuitieve door inspiratie gedreven mind wordt overgenomen door de logische door gedachten gedreven mind. Ofwel: je denken neemt het over van jouw voelen. Je mind neemt het over van jouw inner being. Waardoor we ineens met gedachten iets over die inspired action gaan vinden. Bijvoorbeeld ‘ik weet niet of dit wel zo’n goed idee is’, of ‘het komt nu niet zo goed uit’. Zie je wat er gebeurt? 

Hoe vaker je mediteert, hoe sterker jouw intuitieve door inspiratie gedreven mind wordt, en hoe beter je deze inspired actions gaat herkennen EN er naar gaat handelen. Zonder dat je het hoofd er tussen laat komen. 

Wil jij hier graag een Pro in worden? Wees dan donderdag 30 april om 20.00 uur bij mijn masterclass ‘Word een Pro in Mediteren, Visualiseren en Affirmeren’. 

Wat je gaat leren:

✅ Waarom het zo belangrijk is om iedere dag naar de spiritual gym te gaan: dit is kritiek voor jouw succes.

✅ Tools die jou dagelijks gaan helpen om hoog in jouw frequentie te blijven, een sterk geloof te houden, waarbij jouw denkwijze solide blijft en die jou helpen om vasthoudend door te gaan om jouw verlangens te verwezenlijken.

✅ Dat mediteren dé manier is om contact te maken met je onderbewuste.

✅ Dat je een pro wil worden in visualiseren, omdat onze verbeelding letter de werkplaats is waar alle ideeën ontstaan. Alles wat jij je kan inbeelden, kun je waarmaken.

Kun je dan niet? Koop dan alsnog je kaartje, dan kun je direct nadat de masterclass is gegeven het in eigen tijd onbeperkt terug kijken. 

P.S. Ik heb hier ook een podcast over opgenomen, die vind je hier: SpotifyiTunes & Soundcloud