Voor mijn promotieonderzoek lees ik heel veel over onder andere innerlijke conflicten: het hoofdthema van mijn onderzoek. En wat mij steeds meer helder word en wat ik zelf nog verder ga onderzoeken, is dat innerlijke conflicten de basis zijn van welke disharmonie we dan ook in onszelf ervaren. Wanneer er namelijk geen conflicten zijn, dan zou je helemaal in harmonie met jezelf leven. Als we dan naar de maatschappij kijken, met de hoogste cijfers van burn-outs ooit gemeten, dan is er een behoorlijke disbalans aanwezig. Dan zijn er duizenden mensen die dus niet in harmonie met zichzelf leven. En dat raakt mij tot op het bot. 

Innerlijke conflicten, in de literatuur ook wel intrapersoonlijke conflicten genoemd, hebben een ongelofelijke impact op jouw leven. Het veroorzaakt namelijk onder andere lage niveaus van:

  •  performance op je werk en privé, (Kehr, 2004; Linley, Wolstond, & Biswas – Diener, 2009), 
  • in jouw werk-privé balans (Kehr, 2004),
  • in jouw tevredenheid over jouw leven (Hofer, Chasiotis, & Campos, 2006) 
  • en jouw welzijn (Brunstein, Schultheiss, & Grassmann, 1998; Hofer & Chasiotis, 2003). 

En dat zijn slechts een paar gebieden waar het invloed op heeft. 

Hoe kan het dan dat zo veel mensen zich niet één met zichzelf voelen en geen harmonie in zichzelf ervaren? Doordat er innerlijke conflicten in hen gaande zijn. Op bewust of onbewust niveau. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden, die soms een aanleiding tot een burn-out kunnen zijn:

‘Ik wil heel graag carrière maken en aan de eisen van mijn baan voldoen, MAAR ik merk dat ik steeds minder energie heb doordat de werkdruk zo hoog is en ik vraag me af hoe lang ik dit nog vol houd.’

‘Ik doe alles wat mij gevraagd word zodat ik laat zien dat ik flexibel ben en veel in huis heb, MAAR ik weet niet hoe ik alle taken die ik heb gedaan krijg en krijg veel te veel op mijn bordje’.

Maar dit geldt niet alleen met betrekking tot werk. Wat dacht je van de liefde?

‘Ik wil heel graag een relatie, MAAR ik vind het mezelf niet waard’. 

‘Ik wil het mijn vriend of vriendin heel graag naar de zin maken en alles voor hem doen, MAAR ondertussen kan ik niet helemaal mezelf zijn’.

Wanneer jij jouw conflicten onder ogen durft te zien, naar een oplossing zoekt en jouw verantwoordelijkheid voor jouw uiteindelijke keuze neemt, is er niets aan de hand. MAAR! Dit blijken heel veel mensen niet te doen. Ze gaan maar door, laten het conflict sudderen, vermijden het, lopen er voor weg. 

Stel je deze metafoor eens voor. Je hebt een innerlijk conflict in je. Dat is een klein hoopje vuilnis dat weggegooid mag worden uit jouw systeem, zodat je weer in harmonie bent. Wanneer je dit kleine hoopje vuilnis niet opruimt, gaat het steeds meer stinken. Vliegen gaan er omheen vliegen. Totdat jij bereid bent om het vuilnis buiten te zetten. En het vuilnis buitenzetten betekent: je innerlijk conflict erkennen (door te kijken naar welke tegenstrijdigheden er met elkaar in conflict zijn), op zoek te gaan naar een oplossing (wat is het dat ik echt wil?) en daar een keuze over durven te maken (dus voor 1 van de 2 gaan) en daar je volle verantwoordelijkheid in te durven nemen (dus niet terug krabbelen, er vanaf wijken). 

En hier ligt het probleem. Het vuilnis wordt niet buiten gezet. We durven niet de innerlijke conflicten te erkennen, we durven niet op zoek te gaan naar een oplossing (want die is misschien wel heel eng of spannend), we durven niet een keuze te maken of we durven er geen verantwoordelijkheid voor te nemen.

Met enorme gevolgen op (zoals ik eerder noemde) jouw welzijn, jouw tevredenheid over jouw baan, jouw performance op je werk en privé, de liefde, enz. 

Hoe meer we onze eigen conflicten onder ogen zien en onze eigen oplossingen zoeken, hoe meer innerlijke vrijheid en kracht we zullen krijgen.

Wanneer je een innerlijk dus WEL gaat erkennen, het WEL gaat oplossen, er WEL een keuze over maakt en er WEL verantwoordelijkheid over neemt, des te groter wordt jouw innerlijke vrijheid en ga je veel meer in jouw kracht staan.

Merk je dat je dit nog lastig vindt? En wil je hier graag meer over leren?

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.

Bronnen:

Kehr, H.M. (2004). Integrating implicit motives, explicit motives and perceived abilities: The compensation model of work motivation and volition. Academy of Management Review, 29, 479-499.

Linley, P.A., Woolston, L., & Biswas-Diener, R. (2009). Strengths coaching with leaders. International Coaching Psychology Review, 4, 20-31. 

Hofer, J., Chasiotis, A., & Campos, D. (2006). Congruence between social values and implicit motives: Effects on life satisfaction across three cultures. European Journal of Personality, 20, 305-324.

Hofer, J., & Chasiotis, A. (2003). Congruence of life goals and implicit motives as predictors of life satisfaction: Cross-Cultural Implications of a Study of Zambian Male Adolescents. Motivation and Emotion, 27, 251-272.

Brunstein, J.C., Schutlheiss, O.C., & Grässmann, R. (1998). Personal goals and emotional well-being: The moderating role of motive dispositions. Journal of Personality and Social Psychology, 75, 494-508.