Onlangs tijdens onze wereldreis besprak ik samen met mijn vriend een innerlijk conflict. Er kwam een oud kinddeel in mij naar boven wat om heling vroeg. Ik was namelijk met mijn money mindset bezig en merkte dat het me in de weg zat dat ik vroeger wel eens wat met het geld van mijn ouders had gekocht. Hoe integer was ik dan in mijn relatie met geld? Ik voelde me daar nu nog schuldig over en ervaarde op dat moment een enorm innerlijk conflict: 

  1. houd ik dit voor mezelf (misschien voor de rest van mijn leven), blijf ik me ervoor schamen en durf ik niet voor mijn imperfecties uit te komen? Waardoor dit mogelijk in de weg blijft zitten doordat ik dit conflict niet durf op te lossen / het aan durf te kijken;
  2. of durf ik dit met Arnoud te bespreken met het mogelijke risico dat hij me hierop afkeurt en mijn schaamte daardoor nog groter wordt, maar dan heb ik het wel durven delen met iemand die mijn verhaal verdiende en heb ik ook dat stukje van mezelf laten zien.

Ik koos voor het laatste, nam een diepe adem en had de moed om mijn imperfecties te delen. Het delen van mijn imperfecties is een trend die ik sinds 2019 in gang heb gezet om dichter bij mezelf te komen en voor een meer authentiek leven te kiezen. 

Zijn reactie was zo enorm bevrijdend: ‘Maar Aniek, ieder kind heeft toch wel eens iets stiekems gedaan bij zijn of haar ouders?’. Wauw, wat viel er een last van mijn schouders. Ik voelde 100% zijn antwoord. Ja, dat is inderdaad ook zo. Hij noemde zelf ook wat voorbeelden op. 

Ik had het in mijn hoofd zo groot gemaakt omdat ‘eerlijkheid’ een van mijn belangrijkste waarden is. Ik kan heel slecht tegen onrecht. Door op dit moment heel bewust met mijn money mindset bezig te zijn en me daar enorm in te ontwikkelen, kwam er een oud donker stuk van mij naar boven waarin ik voelde dat dit een blokkade was in mijn money mindset. Ik was op dat moment niet eerlijk met geld omgegaan. Ik schaamde me ervoor dat ik dit ooit had gedaan. Maar het verleden valt niet te veranderen. Ik mocht dus mijn donkere kanten aankijken, het dus vergeven en bouwen op het feit dat ik dat nu niet meer doe. En dit bleek na het delen ervan ook nog eens behoorlijk menselijk te zijn. Wellicht herken jij het ook bij jezelf.

Het zette mij aan het denken en het gesprek tussen mijn vriend en mij zette zich voort. Ik heb bijvoorbeeld iemand uit mijn directe omgeving die het altijd weet te presteren om onopgemerkt met een gratis frietje weg weet te lopen op een festival. Waar ligt de grens? Wat mag je zomaar van iemand pakken of gebruiken? En vraag je het dan of niet? Doordat ik nu zo bezig ben met de wet van aantrekking, wil ik aantrekken wat ik wil ervaren. Ik wil dus op een eerlijke manier mogen ontvangen. Waarop Arnoud zei: maar wat als je per ongeluk thuis komt na een supermarktbezoekje en er nog een kool in je tas blijkt te zitten die je niet hebt afgerekend. Ga je dan terug? Of heb je die mogen ontvangen? 

Dit zijn allemaal vragen die kunnen leiden tot innerlijke conflicten. Wat lag er bijvoorbeeld ten grondslag aan mijn innerlijk conflict?

Het kan geen toeval zijn dat ik gisteren in het boek van Karen Horney (1945) die onderzoek naar innerlijke conflicten deed een soortgelijk verhaal tegenkwam. Daardoor kon ik mijn verhaal veel beter in de context plaatsen. Ik deel het graag met je, zodat het jou mogelijk ook beter helpt om jouw gedrag te begrijpen.

Toen ik dat bij mijn ouders deed, had ik een grote behoefte aan genegenheid. Ik wilde gezien worden. Ik deed het om erbij te willen horen, omdat ik zo werd gepest of later was gepest. Het was vernederend om om hulp te vragen. Ik kon het gewoonweg niet. Ik heb vaak huilend op mijn kamertje gezeten in de hoop dat mijn ouders binnen zouden lopen, mijn tranen zouden zien en dan zouden vragen wat er was. Zodat ik een ingang had om erover te praten.

Ik deed er werkelijk alles aan om er maar bij te horen. Zo nu en dan snoepjes kopen of meenemen van thuis om daarmee anderen zo veel mogelijk te kunnen geven. Het uitdelen en geven, daar was ik trots op. Maar het was ondraaglijk voor mij om toe te geven bij mijn ouders dat ik dat deed. Dan zou ik alles moeten vertellen. Ik heb op dat moment dus een enorm innerlijk conflict ervaren tussen twee tegenstrijdigheden: eerlijk zijn tegenover mijn ouders en de mogelijkheid op afkeuring van hen OF mijn klasgenoten snoepjes kunnen geven om ze te pleasen in de hoop dat ze stoppen met mij te pesten en mij weer leuk gaan vinden. 

Ik heb dit nooit met iemand gedeeld. Totdat dit donkere stuk ineens naar boven kwam in mijn zelfontwikkeling. Ik heb dit altijd weggedrukt, waardoor het nog nooit definitief erkend en daarmee vergeven was. Het voelde nog altijd als weerstand en iets waar ik me voor schaamde. Tot op de dag dat ik het deelde. Ik heb het namelijk ook met mijn businesscoach naderhand gedeeld en zij gaf mij één duidelijk antwoord terug: vergeef jezelf en laat het los. 

Waarom ik dit kwetsbare verhaal met jou deel? Omdat innerlijke conflicten altijd opgelost moeten worden. No matter what. Ongeacht hoe moeilijk dat ook voor je is. Ik vond dit ongelofelijk moeilijk om te doen. Ik twijfelde en na heel veel jaren was ik voor het eerst in staat dit met iemand te delen. Maar door te ontdekken welke tegenstrijdigheden er in mij in conflict waren, door een oplossing te durven zoeken én daar verantwoordelijkheid voor te durven nemen, heb ik een mega succeservaring gehad! Ik durfde verantwoordelijkheid te nemen voor mijn oplossing: het delen met Arnoud en met mijn businesscoach. Ongeacht de consequenties van hun reacties. En ik verzeker je: dit was zo bevrijdend! Van de een kreeg ik herkenning, van de ander de oplossing. 

Niemand is perfect. En tegelijkertijd ben je precies goed zoals je bent. Inclusief jouw lichte en donkere kanten. 

Wees je er wel van bewust dat als je innerlijke conflicten ervaart, dat die om een oplossing vragen. Hoe meer we onze eigen conflicten onder ogen zien en onze eigen oplossingen zoeken, hoe meer innerlijke vrijheid en kracht we zullen krijgen. 

Vind jij dit nog heel erg spannend? Dat is logisch! Ik help je graag om de innerlijke conflicten onder ogen te gaan zien en dat je leert oplossingen te zoeken, waardoor je meer innerlijke vrijheid gaat ervaren en meer in je kracht gaat staan. Voel jij dat dit is wat jij op dit moment mag gaan doen? Wees dan bij mijn masteclass ‘Solve Your Inner Conflicts’ op 27 februari om 20.00 uur. Mocht je dan niet kunnen, koop dan alsnog je kaartje. De masterclass blijft onbeperkt voor je beschikbaar en dan kun je het fijn in eigen tijd zo vaak als je wil terug kijken.