De titel is een aspect van een persoon die hoogsensitief is (hsp). De laatste tijd ontving ik veel vragen over hoogsensitiviteit wanneer ik hierover deelde in mijn stories op Instagram. Dat inspireerde mij om een masterclass te organiseren over dit onderwerp: hoogsensitiviteit als kracht. In 2020 geef ik iedere maand een online masterclass over een specifiek thema dat jou helpt om jezelf beter te leren begrijpen. Deze maand staat dus in het teken van (hoog)sensitiviteit.

Laatst vroeg een volger mij: zijn ook de ‘minder gevoelige mensen’ wellicht hsp, maar er ‘beter’ in om dat te overrulen? Het antwoord vond ik bij wetenschapper Elaine N. Aron. Zij doet al jaren onderzoek naar HSP. Haar antwoord op deze vraag is dat naast de 20 % die hoogsensitief is, is gebleken dat 22% van de wereldbevolking matig sensitief is. 

Minder gevoelige mensen behoren dus tot die laatste groep. Ze zijn niet beter in het overrulen van HSP, want er is in die zin niets te overrulen. Het is wie je bent. Je bent gewoon wat minder gevoelig voor overstimulatie en overprikkeling van je zenuwstelsel dan de HSP’er en dat verklaart dat je er op een andere manier mee omgaat. 

Tijdens mijn online masterclass laat ik jou om die reden een test maken. Dan kun je zelf beoordelen hoe hoog je op hoogsensitiviteit scoort en tot welke groep je behoort. Dat helpt je direct jezelf weer wat beter te leren kennen. Het kan het zijn dat je mogelijke weerstand ervaart om jezelf het etiket ‘hoogsensitiviteit’ te geven. Dat snap ik heel goed. Ik houd zelf helemaal niet van etiketten.

Maar zie het zo. Elk etiket gaat voorbij aan jouw unieke zelf. Blijf dus heel dicht bij jezelf en ga jezelf niet vergelijken. Hsp’s verschillen onderling aanzienlijk, ondanks hun gemeenschappelijke eigenschap. Het allerbelangrijkste is dat jij vasthoudt aan jouw ware natuur en dat het leren over deze eigenschap je hier dichterbij brengt. Blijf jezelf hieraan herinneren. 

Aanvullend is het goed om te weten dat iedereen bij tijd en wijle hoog sensitief kan worden – bijvoorbeeld wanneer je je afzondert in de natuur en daar een tijdje gaat wonen. Iedereen wordt überhaupt sensitiever als zij ouder worden. Dat herken ik zelf heel erg bij mijn opa, die zo prachtig gevoelig is dat hij heel vaak in tranen schiet. De meeste mensen hebben waarschijnlijk, of ze het nu toegeven of niet, in bepaalde situaties een hoog sensitief aspect dat komt bovendrijven. 

Het is dus heel persoonlijk en het is aan jou hoe jij het ziet en wat voor jou werkt. 

Ik ben zelf bijvoorbeeld matig sensitief. Ik meed geen sport of spelletjes op school, of kinderen in het algemeen. Ik had altijd vriendjes en vriendinnetjes en vond gym een van de leukste vakken. Ik omring me graag met mensen. Maar ik reageer bijvoorbeeld wel heel heftig op caffeïne, kan geen enge films kijken (zelf geen GTST) en voel de pijn van een ander. 

Wil jij jezelf weer wat beter leren kennen en ontdekken wat voor rol sensitiviteit in jouw leven heeft? Ben dan bij mijn masterclass ‘Hoogsensitiviteit als kracht’.