Dit is alweer de allerlaatste stap. Eentje die je absoluut niet over mag slaan, omdat juist deze stap er voor zorgt dat je ook echt gaat ontvangen wat je wil ontvangen. Velen van ons zijn niet goed in ontvangen. We willen vaak meer geven, dan ontvangen. Misschien zelfs wel zonder dat je het door hebt, is dit het grootste ding wat je in alles tegenhoudt. 

Ik heb dit zelf gemerkt bij mijn deelnemers. Dat ze het zo ongelofelijk moeilijk vinden om te ontvangen. Bij vriendinnen zie ik het ook. Bijvoorbeeld dat ze geen geld van ouders of anderen aannemen ‘omdat zij er ook hard voor hebben gewerkt’ of ‘ik betaal liever alles zelf’. Wat er op dat moment gebeurt? Je duwt continu overvloed van je af. 

Herken je het gevoel dat – wanneer iemand je iets wil geven – je het gevoel hebt dat iemand anders dit meer verdient? Of dat zij er harder voor hebben gewerkt? 

Of dat je bang bent dat jouw keuzes anderen slecht beïnvloeden?

  • Laat jij anderen ooit voor jouw wijntje betalen?
  • Laat jij anderen jou een dagje bij jouw event helpen voor niets?
  • Laat jij anderen jou helpen verhuizen zonder het gevoel dat jij vindt dat je haar of hem ook moet helpen verhuizen?
  • Laat jij anderen voor benzine-geld betalen als ze met jou meerijden wanneer ze dit aanbieden?
  • Laat jij anderen thuis blijven als ze liever niet gaan, en dat jij weer komt opdagen?
  • Laat jij anderen altijd de beste slaapplek kiezen, en slaap jij dan op de slaapbank?

Dan even over complimenten. Hoe goed ben jij in het ontvangen van complimenten? Ik betrapte mezelf er eerst op dat ik bij heel veel complimenten die ik op mijn kleding kreeg zei ‘die heb ik met 50% korting in de sale gekocht’. Ja, ik hou van de sale en ik ben heel goed in koopjes vinden. Maar dat deed volledig af aan het compliment dat ik kreeg. Ik heb in deze laatste stap het afgelopen half jaar een mega shift gemaakt.

Ik heb veel meer leren te ontvangen. Door de magische woorden ook naar de ander leren uit te spreken of te denken: ‘Dat ontvang ik graag’, nadat ik ze hartelijk had bedankt. En daarbij ook geleerd me hier goed over te voelen. Een voorbeeld is dat een vriendin ons kwam opzoeken in Kroatië. De eerste dag bood ze aan om de boodschappen te betalen. Ik heb toen bewust dit heel hartelijk in ontvangst genomen. ‘Wat lief, dankjewel.’ (en in mijn hoofd zei ik tegen mezelf: dat ontvang ik graag).  

Mijn deelnemers van Your Life Your Conditions groeien hier door mijn coaching ook enorm in. Een voorbeeldverhaal van een deelnemer: ‘Ik dacht van de week nog: alle mensen die er opeens zijn om mij te helpen. Mega dankbaar dat ze er zijn hoor, maar ik vond het ook lastig. Vraag ik niet te veel van ze? Moet ik niet iets terug geven? Maar dat is de les: dankbaar zijn, ontvangen, leren. En het is de verantwoordelijkheid van de ander om eventueel grenzen aan te geven als dat nodig is. Merk dat ik soms daar al rekening mee hou voor een ander, maar ik doe mezelf daarmee tekort. Dat zegt eigenlijk dat ik het mezelf niet waard vind.’

Door rekening te houden met de ander, blokkeerde ze zichzelf in het ontvangen van overvloed en dus ook richting het Universum. Nu weet ze hoe belangrijk het is om zichzelf hiervoor open te stellen. Want iedereen is het waard om te ontvangen! 

Deze laatste stap maakt de cirkel rond. Je kunt al jouw emotionele bagage opruimen (stap 1), je kunt jouw doelen super specifiek stellen (stap 2), je kunt super veel positieve ankers aanbrengen (stap 3) en je kunt als een speer inspired actions uitvoeren (stap 4), maar als je ‘nee’ zegt tegen het Universum in wat je ontvangt, dan is dat allemaal voor niets.

Het is dus super belangrijk om te leren ontvangen. Dit kan echt alles zijn. Plezier ontvangen, jezelf toestemming geven om dingen makkelijker te maken. Ga er maar eens op letten wat je allemaal uit jouw omgeving ontvangt. Sinds ik hier op let en me er bewust van ben, kom ik er achter dat mij continu heel veel wordt aangeboden. Complimenten, hulp, tijd, geld, enz. Door dat allemaal te ontvangen, gaan dingen ineens zo veel makkelijker en fijner. Ik blokkeer mezelf niet langer meer hierin en daardoor is alles veranderd.

Wil jij ook dat alles voor je veranderd? Wil jij emotionele bagage loslaten, specifieke doelen stellen, daar helemaal voor gaan en dit voor elkaar krijgen door positieve ankers, inspired action en leren te ontvangen? Schrijf je dan nu in voor mijn online training Your Life Your Conditions en start direct! De impact van de shift die je op het punt staat om te maken is mega!

Wat Youandi er over schreef: ‘Beste investering van dit jaar tot nu toe is toch wel om een online traject te gaan doen van 3 maanden! Het allerfijnste vind ik toch wel de maandelijkse coach call die we hebben. Dat had ik echt niet van tevoren gedacht! Ik dacht lekker anonym online iets voor mezelf te doen en nu ben ik aan het video bellen en mijn sh*t en struggles met mensen die ik niet ken aan het delen! Dat was een drempel maar zoals ik ondertussen heb geleerd mag ik die ruimte voor mezelf pakken. Nu is het alleen maar fijn om met elkaar te sparren en je gedachten weer helder en in perspectief te krijgen. Of een zetje in je rug’.     

Lees hier stap 1, 2, 3 en 4 van mijn succes formule.