Onlangs ontving ik een bericht van een klant met een hele goede vraag. Een vraag die jou wellicht ook regelmatig bezig houdt. Wanneer er hulp op je pad komt en je deze hulp in ontvangst neemt: vraag ik dan niet te veel van ze? Of moet ik dan niet iets terug geven? Super interessant als je het mij vraagt! Want wat zegt het over jou dat deze vragen in je om gaan?

Iedere maandag ga ik live in de besloten community van mijn online training Your life, your conditions om mijn wekelijkse wijsheid te delen en de doelen voor die week te bepalen. De wekelijkse wijsheid moet regelmatig nog even landen, waardoor er vervolgens allemaal vragen ontstaan. 

Een van de vragen die ik ontving was de volgende. ‘Ik dacht van de week nog: alle mensen die er opeens zijn om mij te helpen. Mega dankbaar dat ze er zijn hoor, maar ik vond het ook lastig. Vraag ik niet te veel van ze? Moet ik niet iets terug geven? Maar dat is de les: dankbaar zijn, ontvangen, leren. En het is de verantwoordelijkheid van de ander om eventueel grenzen aan te geven als dat nodig is. Merk dat ik soms daar al rekening mee hou voor een ander, maar ik doe mezelf daarmee tekort. Dat zegt eigenlijk dat ik het mezelf niet waard vind.’

Wauw, wat was ik trots op mijn klant. Want terwijl ze de vraag aan mij vroeg, stelde ze die eigenlijk aan zichzelf en gaf ze er direct al antwoord op. Leren ontvangen is niet altijd makkelijk. 

Denise Duffied – Thomas heeft leren ontvangen opgenomen als vijfde stap in haar manifesteer-formule. Over deze stap schrijft zij: This is the piece that really ties it all together

Heel veel vrouwen zijn niet goed in ontvangen, omdat vrouwen van nature meer willen geven dan ontvangen. Het is heel natuurlijk voor vrouwen om aan anderen te willen geven, maar het is vaak ook het grootste dat ons tegenhoudt. Op grote en kleine manieren blokkeer je daarmee wellicht continu de overvloed van het Universum. 

Door niet te ontvangen, geef je een signaal af. 

Ik had het hier laatst ook nog met een vriendin over. Dat als zij een weekendje weg gaat, ze altijd op de slaapbank belandt of op het minst comfortabele bed. Nu had ze een punt bereikt dat ze dacht: ik verdien net zoals de rest ook een goede slaapplek, en niet de laatste keuze. Tot die tijd had ze dat altijd laten gebeuren. Ze had altijd anderen laten kiezen, en misschien soms wel over haar lippen laten vallen ‘dat het haar niets uitmaakt’. Maar dat deed het dus wel. 

Misschien herken jij het ook wel:

  • Hoe vaak sla jij iets af omdat je denkt dat het beter aan iemand anders gegeven kan worden? Bijvoorbeeld het laatste stukje taart? 
  • Hoe vaak laat jij de rekening voor je betalen wanneer iemand zegt: ‘dit rondje is van mij’. En zeg je dan daarna ‘Wat lief, dat ontvang ik graag’ of ‘Hartelijk dank’. Of zeg jij dan: ‘De volgende keer betaal ik het?’. Dat eerste is ontvangen, dat tweede is vanuit schuldgevoel iets terug willen doen.
  • Hoe vaak verwerp jij dus overvloed omdat je denkt dat iemand anders het meer verdient?

Dit kan zowel op gratie manieren als in kleine dingen gebeuren. Misschien laat je nooit iemand voor een kop thee of een glas wijn betalen. 

Om te krijgen wat jij wil, moet je leren ontvangen. Als jij overvloed in je leven wil, mag je daar iedere vorm van leren ontvangen. 

Sinds ik dit weet, ben ik dit bewust anders gaan doen. Wanneer iemand mij nu mee uiteten wil nemen, dan ga ik daar hartelijk op in. Wanneer iemand mij vraagt om een tip op reis te geven, dan ontvang ik die met liefde. Wanneer mijn vriend aanbiedt om te koken of af te wassen, sta ik dat toe. 

Door dat te leren doen, gingen er veel meer deuren voor mij open. Ik gaf namelijk aan dat ik het waard ben om te ontvangen. Ontvangen betekende voor mij ook: ‘ik hoef het niet alleen te doen’. Ik mag op de hulp ingaan die ik ontvang. 

Probeer het deze week maar eens. Wanneer iemand iets aanbiedt. Om wat er dan ook wordt aangeboden te ontvangen. Zelfs bij een compliment. Als iemand je een compliment geeft op je jurkje. Laat de ‘die heb ik al jaren’ of ‘die was 50% afgeprijsd in de sale’ dan achterwege, en bedank ze voor hun compliment. 

Laat je mij even weten hoe dit voor je was?