Start jij iedere dag met waar je dankbaar voor bent of sluit je er de dag mee af? Door een lijst te maken waar je dankbaar voor bent (in gedachten of op papier), wordt direct jouw energie geshift. Het shift jouw denken. Het kan zijn dat je vóór die oefening dacht aan wat je niet hebt of je klaagt. Door de oefening start je met na te denken waar je dankbaar voor bent. 

Dankbaarheid brengt jouw hele mind in harmonie. 

Dankbaarheid is dé manier om meer te brengen in jouw leven. Ik geef je een persoonlijk voorbeeld. Wanneer mijn vriend een briefje voor mij achter laat, de was heeft opgeruimd of al het eten op tafel heeft staan als ik thuis kom, ben ik daar zo dankbaar voor, dat het hem uitnodigt om dit vaker te doen. 

Een ander voorbeeld. Iedere keer weer wanneer ik naar iemand een kaartje stuur en ik daar zo’n dankbare reactie van de ontvanger voor terug krijg, denk ik: dit moet ik vaker doen. Het geeft zo’n goed gevoel. 

Dankbaarheid trekt support aan. 

Wat als je iedere ochtend zou starten met dankbaar zijn? Dankbaar zijn voor dat je leeft. Dat er weer een nieuwe fantastische dag is. Hoe zou jouw dag dan starten?

Ik luister op dit moment naar The Secret van Rhonda Byrne. Door dit boek valt voor mij heel veel op z’n plek. Ik heb in 2018 100 dagen iedere ochtend in een dankbaarheidsjournal opgeschreven waar ik dankbaar voor was. Toen ik net met mijn bedrijf begon in 2018 startte ik parallel hieraan met de dankbaarheidsjournal en mediteren. Ik ontdekte de kracht hiervan en besloot een hele les uit Your Life Your Conditions te richten aan dankbaarheid.

Nu, terwijl ik dit boek over de wet van aantrekking lees, vertelt Rhonda Byrne dat alle teachers en leerlingen van deze wet dankbaarheid toepassen. Ze starten er iedere ochtend mee en sluiten de dag ermee af. Terwijl ik door alle nieuwe inzichten uit artikelen en boeken iedere keer weer mijn ochtend- en avondritueel blijf aanpassen, is de dankbaarheidsoefening sinds deze week weer terug van weg geweest in mijn ritueel. 

Ik schrijf nu niet op waar ik dankbaar voor ben, maar bedenk in de ochtend waar ik dankbaar voor ben. Het een is niet beter dan het ander, het is vooral doen wat voor jou werkt. Denken waar ik dankbaar voor ben is het eerste wat ik doe voordat ik op sta. Een extra oefening die Rhonda zelf ook toepast ben ik nu sinds twee dagen voor mezelf aan het uitproberen. De oefening luidt dat je bij iedere stap die je uit je bed zet tot je gedoucht hebt / aangekleed bent / je ontbijt hebt gehad (wat voor jou werkt) met het neerzetten van de ene voet ‘Dank’ zegt en met de andere voet ‘Je’. Zodat je direct in de energie van dankbaarheid opstaat. 

Je kunt je voorstellen hoe ik vanochtend in Ankara naar de douche op de camping liep ;-). Dank. Je. Dank. Je. Dank. Je. En ik moet zeggen: ze heeft gelijk. Het brengt je direct in de energie van dankbaarheid. 

Het mooie aan het ontdekken van mijn spirituele pad vind ik dat ieder nieuw inzicht, ieder verhaal van een ander weer zo kan verrijken en je weer verder kan helpen. Soms verlies je super bruikbare tools /meditaties / kennis weer even uit het oog, en dan verschijnt het ineens weer en klopt het ook. Er is hierin geen goed of fout. Er is niet één weg. 

Wat intens mooi is, is dat dankbaarheid altijd op ieder moment voor je werkt. Het shift mij iedere keer weer in een andere energie. Het laat mij ook stilstaan bij alles wat ik heb. Want er is zo veel om dankbaar voor te zijn!

Waar ben jij dankbaar voor? En hoe sta jij bij dankbaarheid stil?