Herken je dat je het goede voornemen hebt om bij een deadline ruim op tijd te beginnen? Nu ben ik benieuwd: lukt jou dit ook en haal jij fluitend jouw deadline? Of kom je pas enkele dagen vooraf aan de deadline in beweging? Misschien zelfs omdat je denkt/voelt/weet dat je beter presteert onder druk?

Tice en Baumeister (1997) deden hier onderzoek naar. Een klas kreeg dezelfde opdracht met dezelfde deadline. De studenten die hun werk van tevoren deden (dat wil zeggen ze werkten niet tot de deadline) leverden betere opdrachten aan en waren fysiek gezonder – vermoedelijk vanwege hun verminderde stress – dan studenten die tot de deadline werkten. 

De betere gezondheid van de niet-uitstellende deelnemers ten opzichte van de uitstellers in de studie van Tice en Baumeister kan worden gezien als een weerspiegeling van het grotere totale nut dat ze behaalden in het jaar waarin de opdracht moest worden voltooid.

Ik heb hier onlangs zelf een heel groot inzicht in gekregen. Ik hou van snel, houdt het tempo in mijn werk en onderzoek graag hoog en ben iemand van de grote lijnen. Ik heb afgelopen jaar binnen no-time heel veel ontwikkeld voor De Betekenisvolle Vrouw en ben vorig jaar parallel hieraan mijn PhD begonnen. Alles moest zo snel als mogelijk kon: een website live, alle producten ontwikkelen, vervolgens hier salespagina’s voor schrijven, op social media zichtbaar worden en blijven, enz. Het moest snel én goed. 

In mei, terwijl ik op reis hierover nadacht, merkte ik dat ik het anders moest en wilde gaan doen. Dit inzicht ontstond nadat ik feedback ontving op mijn vragenlijst en een rapport voor mijn PhD dat ik had gestuurd. Ik kreeg een slecht humeur van de vele feedback. Ik wil het heel graag goed doen en wanneer ik iets inlever, ga ik er ook vanuit dat ik iets goeds heb aangeleverd. Tegelijkertijd weet ik ook dat het een utopie is om geen feedback te ontvangen, want dat is juist waar mijn professor en supervisor voor zijn. Zij helpen mij om mij te doen groeien in mijn rol als onderzoeker en in mijn rol als expert op mijn onderzoeksgebied. Maar…. ik voelde dat ik hier tegen mezelf aan liep. Ik wist namelijk diep van binnen dat ik een deel van de feedback wellicht had kunnen voorkomen.

Een PhD moet grondig. Het moet gedetailleerd, want alles moet super precies kloppen. Ik kreeg keer op keer feedback die ik grondig genoeg verwerkt vond, maar mijn professor en supervisor hadden dan toch weer aanvullende opmerkingen. Dit hoort erbij, maar mijn gevoel zei ook iets anders. Ik voelde aan alles: Aniek, je mag dit anders gaan doen. Leer een tandje langzamer iets te lanceren of te versturen, door het grondiger aan te pakken. Los niet snel even die opmerking op. Lees wat er écht staat. Antwoord niet te snel, verwerk niet te snel. Tot dan toe had deze strategie altijd voor mij gewerkt. Nu merkte ik dat het ik anders wilde. Leer echt helemaal in te zoomen op een onderwerp en lees daar alles over. Maak de kennis je helemaal eigen. En wanneer je het gevoel hebt dat je dit punt hebt bereikt, dat je het dan pas gaat lanceren of versturen.

Ik heb nu de basis staan van De Betekenisvolle Vrouw en mijn PhD. Nu mag het alleen maar beter worden, door nóg grondiger te werk te gaan en vooral mezelf de tijd te gunnen en te geven. 

Wat ik sindsdien anders doe? Ik lees nu iedere werkdag een wetenschappelijk artikel (op routine basis en meer artikelen dan voorheen) om mijn PhD documenten sterker te maken en de feedback beter te kunnen verwerken. Voor De Betekenisvolle Vrouw ben ik nu iets aan het ontwikkelen waar ik de tijd voor neem. Ik lanceer het pas als het af is, niet omdat ik mezelf een deadline op leg. Ook niet als mijn hoofd denkt dat het sneller zou moeten of een mooie gelegenheid zich voordoet om het juist op dat moment te promoten. Door er op te vertrouwen dat grondig iets ontwikkelen op den duur meer waarde biedt dan het snel te doen. Mooi om te zien dat dit experiment dus precies bevestigd wat ik heb mogen leren. Voor mij voelt dit in ieder geval veel beter. 

Hoe ga jij met deadlines om? En ga je dan voor het grondige werk vooraf aan de deadline, of stel je het uit tot het laatste moment en had het dan wellicht beter kunnen zijn? Laat het me weten in een reactie.