Zelfliefde is altijd een thema geweest dat mij erg aansprak. In mijn zoektocht naar zelfliefde had ik al vrij snel door dat als ik iemand in mijn leven wilde toelaten (ik ben 8 jaar vrijgezel geweest), ik eerst van mezelf moest leren houden. Door een pittige pestervaring van een jaar op de basisschool en een ander impactvol live-event op mannelijk gebied, was ik behoorlijk van mezelf verwijderd geraakt. Pleaser was mijn middle name en ik zocht de waardering in anderen, in plaats van in mij zelf. Totdat in 2014 mijn mindfulness teacher op mijn pad kwam. Zij gaf mij dit grote inzicht. Zoek de waardering in jezelf. Leer van jezelf te houden. Wanneer je dat doet, open je de deuren om de ander van jou te laten houden. Dat duurde enkele jaren van veel groei en ontwikkeling. Ik had de kern te pakken, ik wist wat me te doen stond en ik ging er 100% voor! Niet makkelijk, wel heel hard nodig. En terwijl ik dit hier aan een tafel bij de lokale bakker van een dorpje in de Lofoten schrijf, realiseer ik me van hoe ver ik ben gekomen.  Er zijn een aantal gewoontes die ik door de jaren heen heb gevormd of heb mee gekregen van mijn teachers, vrienden en familie die ik jou graag mee wil geven. Ze hebben mij heel erg geholpen om de gelukkige vrouw te worden vol zelfliefde die ik nu ben. 

Dit zijn de 8 gewoontes van gelukkige vrouwen vol zelfliefde

  • Ze zorgen voor me-time

Wanneer je me-time hebt, gun je jezelf de ruimte om in te tunen op jouw lichaam, mind en hart. De stilte helpt mij vaak om even alles er te laten zijn. Soms krijg ik heldere ideeën, gaat mijn creatieve brein aan de slag of kan ik ineens een situatie in perspectief zien. Het helpt mij om even uit het leven te stappen, en te luisteren naar de stem in mij. Op die manier blijf ik verbonden met mijn lichaam en neem ik eigenaarschap over mijn fysieke zelf.  

  • Ze weigeren om slecht over zichzelf te praten, zowel hardop als in hun eigen mind

Zelf-liefde gaat over het respecteren van jezelf. Lief zijn voor jezelf. In de afgelopen jaren heb ik opgemerkt dat heel veel vrouwen die ik heb gecoacht of de studenten die ik heb begeleid voor supervisie, helemaal niet lief voor zichzelf waren. Waar ze heel graag lief door anderen wilden worden behandeld, pasten ze dit niet op zichzelf toe. We mogen veel liever voor onszelf zijn. Stoppen met slecht over onszelf te praten. Probeer het maar eens uit om lieve woorden tegen jezelf te zeggen. Je zult direct het effect merken. 

  • Ze zetten zichzelf op plek nummer 1

Het is jouw leven onder jouw voorwaarden. Dat kan alleen wanneer jij van jezelf een prioriteit maakt. Er zijn altijd een miljoen redenen om jezelf aan de kant te zetten: vrienden, familie, misschien wel kinderen, eventueel een baas. Maar gelukkige vrouwen vol zelfliefde weten dat ze van zichzelf ook een prioriteit moeten maken. Anders gaan ze op in het alledaagse en worden ze geleefd. Ik liet jarenlang anderen prioriteit zijn en cijferde mezelf volledig weg. Intern zorgde dat voor enorm veel innerlijke conflicten, omdat ik het wel anders wilde, maar het toen niet kon. Maak dus tijd voor jezelf vrij en de dingen die jij graag doet en waardoor jij goed blijft functioneren. 

  • Ze stellen zichzelf vragen, om tot de kern te komen. 

Stel jij jezelf wel eens de vraag ‘Hoe voel ik me over mezelf?’. Meestal negeren we deze vraag, omdat we het eng vinden om hem te beantwoorden. We gaan liever door op de automatische piloot. Maar het beantwoorden met ‘niet goed’ is niets om bang over te zijn, het is namelijk de enige manier om een verandering te maken. Het is de reality-check voor jezelf. Realiseren dat jij je niet goed voelt over jezelf of jouw keuzes, dwingt jou om verantwoordelijkheid te nemen voor verandering, voor het maken van betere keuzes, om te leren en om te groeien. ‘Do not fear facing yourself, fear a life unquestioned and a consciousness unawakened’. 

  • Ze zijn compassievol

Passie is alles. Er zijn altijd dingen in jouw leven die je minder leuk vindt om te doen. Die dingen zijn er nou eenmaal, zoals boodschappen doen of wasjes draaien. Maar daarnaast is er ook nog heel veel tijd om de dingen te doen waar onze passie ligt. Die rechten hebben wij als vrouw lang niet altijd gehad en wij mogen onszelf alleen daar al gelukkig mee prijzen. Pak jouw kansen. Ga vol passie voor jouw carriere, overtuigingen, creatiekracht, hoe je er dagelijks gekleed uit ziet. Passie is een onuitputtelijke bron, het is aan jou om die bron zo veel mogelijk te benutten.  

  • Ze luisteren naar hun lichaam

Maak van het zorgen van jouw lichaam een prioriteit. Ik doe dit bijvoorbeeld iedere ochtend door te mediteren en dankbaarheid te tonen. Als ook door drie keer in de week te sporten. Ik weet dat mijn lichaam een reflectie is van hoe ik me voel. Gelukkige vrouwen vol zelfliefde weten dat een groot deel van kennis en bewustzijn ontstaat door simpelweg te luisteren naar en te vertrouwen op jouw lichaam die jou vertelt wat het juiste is. 

  • Ze blijven nieuwsgierig

Gelukkige vrouwen zijn nieuwsgierige vrouwen. Vrouwen vol zelfliefde herinneren altijd dat ze studenten van het leven zijn. Ze blijven open staan voor nieuwe ideeën. Ze laten nooit een kans liggen om te blijven leren of zichzelf door te ontwikkelen. Gelukkige vrouwen vol zelfliefde behandelen hun mind als een mooi kunstwerk, altijd in ontwikkeling. Het gaat niet om een einddoel te bereiken, het gaat er om dat je je realiseert wat voor rijkdom het leven voor je in petto heeft. 

  • Ze vergeven, supporten en moedigen zichzelf aan.

Het leven bestaat voor iedereen uit ups en downs. Je komt struggles tegen, het zal obstakels hebben en je moet slechte beslissingen maken. Maar gelukkige vrouwen vol zelfliefde weten dat er een goddelijke vrede ligt in vergeven. Ze weten dat het vergeven van zichzelf de meest helende, zelfbevestigende gift is die ze zichzelf kunnen geven. Ze supporten zichzelf in hun dromen. In plaats van alle redenen te bedenken waarom ze het niet kunnen, denken vrouwen vol zelfliefde aan alle redenen waarom het wel kan. Zij zijn hun eigen cheerleader. Dit betekent niet dat je niet op anderen moet bouwen voor bemoediging. We hebben allemaal een support systeem nodig. Maar je kunt alleen zo goed naar anderen zijn als hoe goed jij naar jezelf bent. Dus houd 100% van jezelf, dan heb je eindeloze liefde en plezier aan ieder ander te geven. 

Wil jij graag nog meer van jezelf leren houden? Wil jij die gelukkige vrouw vol zelfliefde worden? Kies dan voor een leven by design.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.