Ik geloof er in dat wij als mens kunnen veranderen en dit voor de rest van ons leven kunnen blijven doen. Gisteren gaf ik een gastles voor The School of Love van Aukje Peeters. Het thema van mijn gastles was Beautiful Boundaries. Ik deelde mijn kennis en inzichten rondom de thema’s (1) innerlijke conflicten en (2) het stellen en bewaken van grenzen. Thema’s die enorm hot topic bleken te zijn, waardoor ik werd geïnspireerd hier een blog over te schrijven.

In mijn promotieonderzoek doe ik onderzoek naar twee soorten conflicten:

  • De intrapersoonlijke conflicten (jouw innerlijke conflicten)
  • De interpersoonlijke conflicten (conflicten met een ander)

Vandaag zoom ik in op de innerlijke conflicten. Het woord ‘conflict’ heeft vaak een negatieve lading. Echter, wij komen er iedere dag mee in aanraking. Het is onderdeel van het alledaagse. Denk bijvoorbeeld maar eens aan wat je vanavond gaat eten. ‘Wordt het die spaghetti die ik snel kan maken’, ‘Of ga ik voor de uitgebreidere quiche die een tijdje in de oven moet’? Een ander voorbeeld is over hoe jij het liefst jouw vrijdagavond wil doorbrengen. ‘Spreek ik vanavond met een vriendin af’, of ‘Geef ik gehoor aan de me-time avond waar ik zo naar snak’? 

Innerlijke conflicten, of ook wel innerlijke tegenstrijdigheden, zijn wensen of verlangens die in tegengestelde richting gaan. Essentieel is dat je deze conflicten erkend, dat je weet wat je écht voelt en wil en dat je daar vervolgens een duidelijke beslissing over durft te nemen. 

Wat hierbij helpt is om in te tunen bij jezelf. Wat is het conflict wat ik ervaar? Wat voel ik echt en wat wil ik echt rondom dit conflict? En welke duidelijke beslissing wil ik hierover maken? De volgorde is dus:

Het conflict erkennen —> ontdekken wat wil ik en wat voel ik —> duidelijke beslissing maken over de oplossing

Als jij bereid bent om jouw eigen conflicten onder ogen te durven komen (hoe moeilijk ook) en jouw eigen oplossingen durft uit te zoeken, ervaar je meer innerlijke vrijheid en word jij krachtiger als mens. Alleen dan kun jij de kapitein van jouw eigen schip worden. 

Meer inner freedom en empowerment, dat klinkt toch als muziek in de oren? Absoluut! Maar velen van ons durven hun conflicten niet aan te kijken, weten niet wat ze willen en voelen of hanteren hierin de struisvogelpolitiek (ze weten en voelen het wel, maar durven het niet aan) en maken er daardoor automatisch geen duidelijke beslissing over. Op dat moment laat jij jouw lot over dit conflict in de handen van de ander liggen. Vaak doen we dit vanuit een veilige of comfortabele positie, maar hebben niet door dat we daardoor de ander de kapitein van ons schip laten zijn. 

Ik geef je een voorbeeld. Net als dat wij als persoon veranderen, veranderen ook de vriendschappen met mensen. Soms groei je uit elkaar. Het kan ook zijn dat je je gaat ergeren, waar voorheen geen ergernis was. Of dat er een disbalans is ontstaan tussen geven en nemen. Wat de reden van jouw innerlijke conflict dan ook is over deze vriendschap, je weet en voelt dat je het liefst deze vriendschap zou willen afsluiten (stap 2). Op het moment dat jij dit niet wil zien, het gevoel niet onder ogen durft te komen en je dus niets met jouw wil en gevoel doet, leg jij het lot van die vriendschap in de handen van die ander. Met als gevolg dat zij misschien wel wil blijven afspreken, terwijl jij dat helemaal niet ziet zitten. Of dat je ook daadwerkelijk haar (of hem) blijft zien, maar bij terugkomst iedere keer leeg gezogen bent of juist het gevoel hebt dat zij jou gebruikt of jij haar. Kortom, het is allesbehalve wat jij voor ogen hebt. Een vriendschap afsluiten is niet makkelijk, maar een innerlijk conflict in stand houden rondom een vriendschap is nog vele malen ingewikkelder. Het kost je bakken vol met negatieve energie én jij luistert niet naar wat jij zelf wil en voelt. Ik deelde dit gisteren ook in de gastles. Vrijwel alle aanwezigen herkenden dit. Het klinkt heel negatief, maar het is wel de realiteit: wanneer jij geen duidelijke keuze maakt over wat JIJ wil en voelt, houd jij jouw eigen wanhoop in stand. Je laat het maar gebeuren, zonder voor jezelf te durven kiezen. Ik zie dit helaas veel te veel gebeuren. Daarom nodig ik je uit om een oefening te doen om hierin voor jezelf de verandering teweeg te gaan brengen. 

Ik wil je vragen in te tunen bij jezelf. Is er op dit moment een innerlijk conflict in jou? Wat is dit conflict precies (schrijf dit voor jezelf op)? Hoe voel jij je over dit conflict en wat wil jij rondom dit conflict? Maak hier vervolgens een duidelijke beslissing over. Hoe voelt dit voor je?

Ik gun je maximale inner freedom en empowerment op deze goede vrijdag.

Wil jij dieper in Human Design duiken?

1. Doe mee aan mijn gratis Human Design in Business Challenge

Dit is voor ondernemers (to be) die klaar zijn om hun business te gaan runnen op de manier waarvoor ze designed zijn. Stap af van de ‘One-size-fits-all-business-formules’ waarvoor je een stukje ziel moet inleveren en ontdek jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing. Krijg inzicht in jouw unieke talenten.

2. Ga mee op Human Design retreat

In 2022 organiseer ik het Human Design in Business retreat. Dit is voor iedereen die 5 dagen omringd wil zijn met gelijkgestemde ondernemers om samen op een diep niveau je design te leren integreren in je business en life.

3. Start direct met From Calling to Career 

Dit is een online programma voor soulpreneurs die klaar zijn om hun bedrijf vanuit alignment met hun design te gaan runnen. Het is een once-in-a-lifetime ervaring waarbij je wordt gezien, begeleid en supported door een Projector die al haar kennis en wijsheden met je deelt voor meer ease, flow en overvloed op een manier die werkt voor jou en goed voelt voor jou.