Happy international women’s day! In dit blog schrijf ik over hoe de identiteit van de vrouw de afgelopen jaren een enorme shift heeft gemaakt en wat dat vandaag voor ons betekent.

Veertig jaar geleden trad een generatie van vrouwen toe tot de arbeidsmarkt met ongekende keuzes en weinig modellen voor begeleiding. In de tussentijd heeft er een enorme shift plaatsgevonden in de identiteit van de ambitieuze vrouw. In het verleden was de grootste shift in identiteit die vrouwen tegen kwamen de transitie van moeder naar vrijheid. Nu lijkt het levenspad van de op carrière-gefocuste vrouw meer op die van een man, met in iedere fase weer andere ambities.

Wanneer vrouwen zijn afgestudeerd, betreden ze de arbeidsmarkt tegenwoordig met hoge verwachtingen van loopbaanontwikkeling. Velen in de twintig zeggen: “Ik wil CEO worden”, en worden dan geconfronteerd met de realiteit dat ze een tijdje in de loopgraven moeten leven voordat ze kunnen opstaan. Ze geven werkelijk alles, soms tot aan een burn-out toe.

Naarmate ze hun dertigerjaren binnentreden en hun carrièrefocus kleiner wordt, zoeken ze zinvol en uitdagend werk door te zeggen: “Ik wil mijn waarde bewijzen en een significant verschil maken.” Hier splitst zich de ontwikkeling van mannen af. Terwijl ze omgaan met de soms voortdurende ongelijkheid op de werkplek, hun teleurstellingen van dromen die onvervuld blijven en zich voortdurend onbegrepen en slecht begeleid voelen, beginnen ze de ladder van het bedrijf te verlaten. Hun persoonlijke waarden en bedrijfswaarden kunnen onverenigbaar worden (Gersick & Kram, 2002). Ze voelen dat er wellicht andere verlangens zijn dan dat ze in hun twintiger jaren hadden. 

Tegen de tijd dat ze hun 40-er jaren binnenkomen, verliezen velen hun behoefte om zichzelf te bewijzen. Ze gaan ontdekken wat ze écht willen. Dit kan soms tot in de 50-er of 60-er jaren doorlopen. 

Iedere fase kent zijn eigen zoektocht naar identiteit. Nog nooit groeide het verlangen in velen van ons zo sterk om onze waarde te bewijzen en een significant verschil voor de wereld te maken. Nog nooit eerder wilden we met z’n allen zo graag ontdekken wat we écht willen. Nog nooit eerder waren we zo op zoek naar onze identiteit. Wie ben ik en wat wil ik?

Om antwoord op die vragen te krijgen gaan we op zoek naar onze ‘greatness’. Onze grootsheid. Voor de één is dit super helder. Zij voelt super sterk wat haar bestemming hier op aarde is. Wat ze de wereld te brengen heeft. Een goed voorbeeld is Loes uit mijn blog van 22 december over de tweede pijler van een betekenisvol bestaan: een purpose hebben. 

Voor de ander is deze purpose helemaal niet scherp. Dat is ook niet gek, want niemand heeft gespecificeerd wat deze purpose precies voor jou persoonlijk is. Dit heb je nooit op school geleerd. Dit wordt ook wel de ‘quest-for-identity’ genoemd die in alle levensfasen terug komt: je voelt een rusteloze craving naar het realiseren van jouw potentie. Maar doordat dit niet gespecificeerd is, heeft deze quest geen specifieke bestemming. Vragen die spelen zijn:

  • Wat voel ik dat ik had moeten doen tegen deze tijd in mijn leven?
  • Is er iets wat meer belangrijk en meer vervullend is waar ik me nu op kan focussen? 
  • Wat wil ik nog meer met mijn leven? Wat heb ik opgesloten dat huilt om vrijgelaten te worden?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik me committeer aan het leven van een significant leven?

Er zijn 3 manieren waarmee ik je kan helpen om antwoorden te krijgen op deze vragen, kijk maar of er iets voor je bij zit:

1: Vandaag om 10.00 uur en zaterdag om 10.00 uur geef ik mijn ‘Hoe in 6 stappen een bevroren verlangen te verwezenlijken’ webinar, waar jij de eerste stap zet naar voor altijd rust in je hoofd met een sterk gevoel van identiteit en purpose. Inschrijven kan hier

2: Via Youtube deel ik mijn belangrijkste inzichten met jou over een leven vanuit peace of mind, hoe jij jouw identiteit creëert waar je iedere dag tevreden mee bent, hoe jij jouw purpose ontdekt en gaat leven en de kracht van betekenis die ongekend diep gaat. Hier vind je mijn Youtube-kanaal. 

3: Op 18 maart start weer een groep ‘Your life, your conditions’. In 12 weken ontdek jij wie jij bent door een sterk gevoel van identiteit en wat jij met jouw leven wil door middel van een heldere purpose. Daardoor heb jij voor jezelf de basis gelegd voor een leven lang vanuit peace of mind (maximale rust in jouw hoofd). Jouw leven, onder jouw voorwaarden. Je kunt je hier aanmelden voor een gratis inspiratiegesprek of direct ‘Ja!’ zeggen tegen meer vertrouwen, rust, helderheid en tevredenheid door je hier in te schrijven. 

Bron: Gersick, C. and Kram, K. High-Achieving Women at Midlife: An Exploratory Study. Journal of Management Inquiry, Vol. 11 No. 2. June, 2002 104-127.

You attract what you focus on. If you want great, focus on great. @debetekenisvollevrouw