Alleen nog maar dingen doen die jij het liefste doet, dat klinkt toch als een droom? Niets is minder waar. Dit kan de realiteit voor jou worden. Mij is dat gelukt.

Er wordt vandaag de dag super veel van ons gevraagd. Ik ben de laatste die dat zal ontkennen. Waar jij als (em)powervrouw wel een keuze in hebt, is hoe jij op al die vragen reageert. Je hebt namelijk altijd twee opties: ergens op ingaan of iets afwijzen. Deze keuze is er altijd, in iedere situatie. Toch blijkt dat we het vaak erg lastig vinden om ‘nee’ te zeggen. Om maar te beginnen bij mezelf.

Ik ben heel lang een people-pleaser geweest en zei overal altijd ‘ja’ op. Om aardig gevonden te worden, omdat ik ontzettend conflict vermijdend was en om erbij te willen horen. Dit kwam voort uit een lange pestervaring op de basisschool, waarin ik een jaar lang geploeterd heb als grijs muisje dat gepest werd. Na dat jaar had ik mezelf een overlevingsstrategie aangeleerd: ik doe er alles aan om erbij te horen. Ten koste van mezelf. Al had ik dat toen niet door.

“It’s only by saying no that you can concentrate on the things that really matter.” ~ Scott Belsky

Hoe komt dat dan, dat ik het zo moeilijk vond om ‘nee’ te zeggen, en samen met mij nog zo veel anderen? Dat we vaak ten koste van onszelf blijven pleasen?

  • We willen graag mensen helpen. Voelt voor jou het afwijzen van iets als slecht of egoïstisch? En accepteer je daardoor altijd alles om aardig gevonden te worden?
  • Angst voor afwijzing. We willen graag leuk gevonden worden en niet alleen achter blijven. Yup, that was me!
  • Respect voor anderen: Sommige mensen verdienen volgens jouw gevoel nooit een ‘nee’, of krijgen altijd een ‘ja’ uit jouw mond getoverd. Herkenbaar?
  • De angst voor confrontatie: we vermijden het liefst conflicten om de goede sfeer te behouden. We lachen het weg, maar voelen ons diep van binnen anders.
  • Schuldgevoel: we voelen ons vaak niet goed na een ‘nee’ te hebben verkocht. We geven onszelf dan de schuld voor die beslissing, ook al was dit een hele goede.
  • De angst om mogelijkheden te verliezen: het voelt dat, doordat je nee zegt, ze jou niet vaker gaan vragen in de toekomst. En dat wil niemand, toch?
  • We verzinnen liever achteraf smoesjes, dan een ‘nee’ te verkopen. (Wat overigens ten koste gaat van jouw geloofwaardigheid en jou zelf ook een slecht gevoel geeft. Mijn tip: stop daar vanaf vandaag direct mee!);

Werkt dit in ons voordeel? NEE!

In veel gevallen is het niet weten hoe een ‘nee’ te verkopen de grootste vijand van onze persoonlijke productiviteit. Als je ‘ja’ zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je ‘nee’ tegen dingen die je graat doet. De oplossing?

Alles wat aandacht krijgt groeit. Dus ook wanneer je je bewust wordt van dat je altijd ‘ja’ zegt, en dit wil veranderen. Veranderen naar ‘ja’ zeggen tegen de dingen die je het liefste doet. En ‘nee’ tegen de dingen die je niet voor jezelf doet, maar voor anderen. It is time for a change!

Alles begint met kleine stappen. Voor deze week daag ik je uit een keer een ‘nee’ te verkopen aan iets waar je voorheen zonder na te denken of vanuit een pleasende rol direct ‘ja’ op zei. Voorbeelden van situaties waar je aan kunt denken zijn:

  • Wanneer je op straat aangesproken wordt voor een enquete of abonnement;
  • Wanneer je een avond me-time hebt geblokt in jouw agenda en een vriend of vriendin vraagt of jij kan;
  • Wanneer je tickets voor een vriend wil kopen, terwijl je weet dat je altijd achter zijn of haar geld aan moet.

 

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en kan niet wachten totdat jij ze met mij deelt. Zegt alles in jou: YES, dat wil ik delen met Aniek. Schrijf dan een reactie onder deze post, of laat een berichtje achter op Facebook of Instagram @debetekenisvollevrouw in mijn postvak of in jouw stories.